Похоже, я любитель старины....
На этот раз необходимо 6 стареньких публикаций от тетушки Эльзы:
1. The mechanism of precipitation of calcium L(+)- tartrate in a model wine solution
Anthony J. McKinnon
Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects
Volume 82, Issue 3, 25 February 1994, Pages 225-235
Код: Выделить всё
http://dx.doi.org/10.1016/0927-7757(93)02636-S 2. Kinetics of calcium tartrate crystal growth from supersaturated solutions
F. Grases
Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects
Volume 71, Issue 1, 10 May 1993, Pages 115-121
Код: Выделить всё
http://dx.doi.org/10.1016/0927-7757(93)80034-C3. Tartaric acid in frozen musts and wines. Optimization of Rebelein's method and validation by HPLC
L. Almela
Food Chemistry
Volume 47, Issue 4, 1993, Pages 357-361
Код: Выделить всё
http://dx.doi.org/10.1016/0308-8146(93)90177-HF. Smagghe
Bioresource Technology
Volume 39, Issue 2, 1992, Pages 185-189
Код: Выделить всё
http://dx.doi.org/10.1016/0960-8524(92)90139-O5. Composition of tartrate precipitates in white wines used for making Spanish sparkling wine
I. Correa-Gorospe
Food Chemistry
Volume 41, Issue 1, 1991, Pages 69-79
Код: Выделить всё
http://dx.doi.org/10.1016/0308-8146(91)90133-96. The Health Benefits of Calcium Citrate Malate: A Review of the Supporting Science
Susan Reinwald
Advances in Food and Nutrition Research
Volume 54, 2008, Pages 219-346
Код: Выделить всё
http://dx.doi.org/10.1016/S1043-4526(07)00006-XОчень надеюсь на помощь, т.к. все журналы очень старые и редко у какого института есть подписка на те года....